Her şeyi doğal! Hint kültüründe sağlık ve güzelliğin 5 bin yıllık sırrı ‘Ayurveda’

Posted by

Ayurveda zihin, beden ve ruh arasındaki dengeye odaklanıyor. Bu dengeyi korumak sağlığı, refahı ve gerçek güzelliği korumanın kadim sırrı olarak görülüyor. Batı tıbbı semptomları tedavi etmeye odaklanırken, Ayurveda tıbbı bir sağlık sorununun temel nedenini anlamaya ve ardından onu bilim destekli ve kanıtlanmış yöntemlerle bütünsel olarak tedavi etmeye çalışıyor. Aynı zamanda hastalık ve rahatsızlıkların ortaya çıkmadan önce önlenmesine de vurgu yapıyor.

AYURVEDA LİSTESİNDE NELER VAR?

Yoga, meditasyon, fermente gıdalar, şifalı bitkiler ve baharatlar, masaj, nefes çalışması ve sindirim ile bağırsak sağlığının önemini düşünün. Ayurveda bilgeliğinde sirkadiyen ritim ve aralıklı oruç gibi birçok kavram da bireysel ihtiyaçlarınıza yönelik yönergelerle birlikte bulunuyor. Ayurveda bize doğal olduğumuzu ve doğadan olduğumuzu hatırlatıyor. Zihin, beden ve ruh arasındaki hassas dengeyi bulmamıza yardımcı oluyor.

DİL KAZIMA ONLARDAN BİRİ

Dil kazıma Ayurveda ritüeli sadece ağzınızı sonsuz derecede temiz hissettirmekle kalmıyor, aynı zamanda kendinize bakmanızı da hatırlatıyor. Uzmanlar, “Dilinizin size en son yaşam tarzı alışkanlıklarınız hakkında neler söylediğini ilk elden görebilirsiniz” diye açıklıyor. “Kabarık mı, parlak kırmızı mı yoksa ağrılı mı? Sizi her gün neyin etkilediğine dair harika bir geri bildirim görevi görüyor.” Refleksolojide ayaklarda olduğu gibi, Ayurveda tıbbında da dil, iç organlarımızla bağlantılı olduğundan bedensel rahatsızlıklar için önemli bir teşhis aracıdır. Dil kazıma uyku sırasında vücudumuz, bir kısmı dili gri, koyu beyaz veya sarı bir kalıntıyla kaplayan metabolik atıkları temizliyor.

Dil kazıma, tükürük bezlerini harekete geçirerek sindirimi ve tat alma yeteneğini de geliştiriyor. Uzmanlar, “Bu, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu şeylerle daha fazla temas halinde olmanıza yardımcı olabilir ve lezzet arayışı içinde aşırı yemek yeme olasılığınızın daha düşük olduğu anlamına gelir” şeklinde dil kazımayı açıklıyor. Ayrıca boğaz ağrısı, sinüs enfeksiyonları ve tıkalı burunların giderilmesine, ayrıca aşırı mukus ve küçük enfeksiyonların giderilmesine de yardımcı oluyor.

YOGA’YA BİR ADIM DAHA YAKLAŞIN

Çoğu insan Ayurveda ve yoganın kardeş bilimler olduğunu ve birbirini tamamladığını bilmiyor. Yoga zihni, bedeni ve ruhu dengeler; bu nedenle güne hafif esneme hareketleri, yoga ve pranayama (veya meditasyon) ile Ayurveda’ya başlayın.

Amaç her zaman zihinsel, fiziksel ve ruhsal iyilik ve bu üçü arasındaki bağı derinleştirmek olmalıdır. Yogayla hayatını bütünleştiren bir sağlıklı yaşam uzmanı, “Bazen vücuduma geri dönmek ve kafamdan çıkmak için yatmadan önce sadece beş dakika yerde yuvarlanmak yeterli” diye konuşuyor. Pranayama da, belirli teknikleri kullanarak nefesi düzenleme uygulamasıdır. Sağlıklı yaşam uzmanı, “Nefes çalışması veya çeşitli egzersizlerle nefesin bilinçli olarak düzenlenmesi sinir sistemini sakinleştirmeye, uyumamıza yardımcı olabilir, bağışıklık sistemini güçlendirebilir, odaklanmanızı keskinleştirebilir, yaratıcılığı artırabilir ve çok daha fazlasına yardımcı olabilir” diye belirtiyor. 

DOĞAL YAĞLARI HAYATINIZA KAZANDIRIN

Yağların Ayurveda’da yüzyıllardır kullanıldığını ve “aktif bileşenlerin optimum biyoyararlanımına olanak tanıyan güçlü bir dağıtım sistemi sağlama yetenekleriyle bilindiğini” söyleyen uzmanlar,  Hint saçlarını yağlama ve annelerin çocuklarının saç derisine uyguladığı geleneksel masajı da hatırlatıyor. buna shiro abhyanga (Sanskritçe’de “kafa masajı” anlamına gelir) denir. Sorunun kafa derisi olması da gerekmiyor, sadece ağrı ve sızıyı hafifletmeye odaklanın. Uzmanlara göre “Kendi kendine masaj, ne yaşıyor olursanız olun, dengenizi geri getiriyor. Dolaşımını artırıyor, organ fonksiyonlarını uyarıyor, vücudunuzun detoks yapmasına yardımcı olur ve uykuyu iyileştiriyor, modern, yaşamın neden olduğu kaygıyı sakinleştirmenin en etkili yollarından biri.”

MUCİZE BAHARATLALA SOFRANIZI ZENGİNLEŞTİRİN

“Doğanın şifalı bitkiler ve baharatlar olarak da bilinen ecza dolabını yemeklerinize dahil edin” diyen uzmanlar, Her baharatın kendine özgü sağlık yararları olduğuna dikkat çekiyor. Zerdeçalın kan şekerini düşürmeye ve sinüsleri temizlemeye yardımcı olduğu, tarçının dolaşımı hızlandırdığı ve kakulenin mukusla savaştığı biliniyor. Ayrıca rezene ve kişniş tohumları, kimyon ve öğütülmüş zencefilin isimlerini de kontrol ediyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir